Wielerflits

Abonneren op feed Wielerflits
Het laatste wielernieuws op WielerFlits.nl
Bijgewerkt: 3 uur 4 min geleden

Tim Wellens voelt zich nog niet veilig in bollentrui: “Elke dag langer is een dag gewonnen”

za, 20/07/2019 - 20:19

Tim Wellens draagt ook in de vijftiende etappe de bollentrui. In de rit naar de top van de Tourmalet wist hij vandaag zijn leidende positie met tien punten uit te bouwen door als eerste de top van de Soulor te passeren.

“Elke dag dat ik in die bolletjestrui kan rijden, is een dag gewonnen. Er zijn nog heel veel punten te verdienen. Voor mij gaat het afhangen wie de ritten winnen met aankomst bergop op een col van de buitencategorie. Vandaag wint Pinot, dus veertig punten voor hem erbij.”

Dankzij zijn ritzege op de Tourmalet verzamelt Pinot in één klap veertig punten en komt daarmee op de tweede plek in het bergklassement te staan. Wellens staat nog aan kop met 62 punten.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Lisa Klein herovert koppositie in BeNe Ladies Tour na nieuwe tijdritzege

za, 20/07/2019 - 18:52

Lisa Klein heeft opnieuw de macht gegrepen in de BeNe Ladies Tour. Nadat de Duitse donderdag al de beste was in de proloog, pakte ze vanavond opnieuw de ritzege én de leiderstrui in de 14,5 kilometer lange tijdrit rond het Belgische Watervliet.

(meer…)

Tour 2019: Samenvatting van de etappe naar de Tourmalet

za, 20/07/2019 - 18:51

In de Pyreneeën stond er vandaag een pittige bergrit over twee cols van eerste categorie op het programma. De klassementsmannen legden elkaar het vuur aan de schenen, tot er aan het einde maar een paar overbleven. Kijk hier de samenvatting terug.

Valverde: “Nairo had niet de benen, maar dat wisten wij niet”

za, 20/07/2019 - 18:24

Alejandro Valverde was verrast dat ploegmaat Nairo Quintana kraakte op de beklimming van de Tourmalet in de veertiende Touretappe. Terwijl de Colombiaan juist wegviel uit de top-10 van het klassement, klom de Spanjaard naar de negende plaats. Daarmee is hij de beste Movistar-renner.

(meer…)

Laurens De Plus: “Ik herhaal wat ik al eerder zei: Steven pakt hem”

za, 20/07/2019 - 17:38

Laurens De Plus bleef samen met George Bennett het langst bij kopman Steven Kruijswijk in de veertiende Touretappe. Tot in de laatste drie kilometer van de mythische Tourmalet stond hij de Nederlander bij. Kruijswijk zou zelfs zeggen dat hij zijn ploegmaats tot kalmte moest manen.

(meer…)

Mollema: “Klassement is voorbij, opent kansen voor een ontsnapping”

za, 20/07/2019 - 17:17

Tot vijfenhalve kilometer van de top van de Tourmalet kon Bauke Mollema mee met de favorieten, maar daarna koos hij ervoor om op zijn eigen tempo naar de finish te rijden. Met een achterstand van drieënhalve minuut kwam hij over de streep. Dat opent kansen voor een ontsnapping.

(meer…)

Tour 2019: Voorbeschouwing Pyreneeënrit naar Foix

za, 20/07/2019 - 17:00

Voordat het Tourpeloton maandag van een welverdiende rustdag mag genieten, krijgen de renners zondag eerst nog een nieuwe aankomst bergop voor de kiezen. Voor de klimmers is dit een nieuwe mogelijkheid om iets aan het klassement te veranderen. Gaat het op weg naar Foix losbarsten? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Of de renners een rustdag verdienen na de intense strijd op de flanken van de Col du Tourmalet? Misschien wel, maar de Tour gaat gewoon door. We blijven op zondag in de Pyreneeën, waar de organisatie drie interessante beklimmingen in het parcours heeft opgenomen. Tussen startplaats Limoux en de finish op de top van Prat d’Albis liggen maar liefst 4.700 hoogtemeters. Om een idee te geven van de lastigheidsgraad: in de rit met aankomst op de gevreesde Tourmalet werden minder hoogtemeters overwonnen.

De sprinters zullen het niet graag horen, maar gelukkig hebben zij nog even om het allemaal te verwerken. Eerst moeten de heren renners nog vertrekken uit Limoux, een Zuid-Frans wijnstadje in het departement Aude. Het is niet dat de Tour hier kind aan huis is, maar in 2011 en 2012 vertrok er wél een etappe uit Limoux, respectievelijk naar Montpellier (gewonnen door Mark Cavendish) en Foix (Luis Leon Sánchez). Ditmaal koerst het peloton eveneens naar Foix, maar de toenmalige winnaar Sánchez zal dit jaar op een andere plek over de finish komen.

Het peloton in Zuid-Frankrijk – foto: Cor Vos

Maar dat is voor later, aangezien de vijftiende etappe 185 kilometer lang. Vanuit Limoux gaat het over relatief vlakke wegen naar Espéraza. Het is vanaf daar klimmen geblazen naar de top van de Col des Tougnets, waar geen bergpunten te verdienen zijn. Zie het dan ook als een opwarmertje voor wat nog komen gaat.

Het aperitiefje volgt een kleine dertig kilometer later met de Col de Montségur (6,8 km aan 6%) van tweede categorie. De coureurs kunnen – eenmaal weer beneden – weer even ademhalen, aangezien ze over vlakke wegen koersen naar het wonderschone Tarascon-sur-Ariège, alwaar de Port de Lers begint. Dit is een bijzonder gelijkmatige col van 11,4 kilometer aan 7%. Vrijwel direct na de afdaling van de Lers begint het weer te klimmen naar de top van de Mur de Péguère. En over die Mur de Péguère, daar valt wel wat over te vertellen.

Eerst over de klim zelf: de renners moeten 9,3 kilometer klauteren aan een gemiddelde van 7,9%. Maar dit is slechts een dwarsdoorsnede van de beklimming, wat betekent dat het regelmatig steiler is dan die slordige acht procent. De Mur de Péguère kent eigenlijk twee gezichten: de eerste zes kilometer – over mooie brede wegen – zijn prima te doen met een gemiddelde hellingsgraad van ongeveer 6%. Maar de laatste 3,3 kilometer zijn dan weer loodzwaar…

Plots zakken de percentages niet meer onder de 11%, terwijl er regelmatig uitschieters zijn tot 18%. Maar nog belangrijker is dat de renners plots over een veredeld geitenpad worden gestuurd, zoals we dat zo goed kennen uit de Vuelta a España. Zo moest de Tourkaravaan zich in 2012 en 2017 naar boven hijsen. Zeven jaar geleden reden de favorieten en groupe naar boven, maar moest Cadel Evans op de top stoppen vanwege een lekke band. De titelverdediger werd minutenlang aan zijn lot overgelaten. De ontredderde blik van de ex-wereldkampioen staat nog altijd op het netvlies gebrand.

Ook niet onbelangrijk: op de top zijn acht, vijf en twee bonificatieseconden te rapen. In 2017 kregen we spektakel op de Péguère, maar toen lag de finish ook vlak na de afdaling. Dit jaar krijgen de renners nog een ‘heerlijk’ toetje voorgeschoteld met de onbekende Prat d’Albis. Ook deze beklimming is behoorlijk smal, zoals wel vaker in de Pyreneeën. Vanaf de voet tot aan de top is het 11,8 kilometer, en dat aan een gemiddelde van net geen zeven procent. Maar dit is slechts het gemiddelde: zo loopt de vierde kilometer aan 10,5%, terwijl de zesde kilometer nog zwaarder is aan 11%.

De laatste vier kilometer vlakken dan weer wat af, maar na ruim vierduizend hoogtemeters zullen de benen al zijn volgelopen met melkzuur. Wat we verder nog kunnen vertellen over de Prat d’Albis? Nou, dat de klim bijzonder veel bochten telt en dat het wegdek niet overal even goed is. Wie fietst zich hier in de voetsporen van Warren Barguil, die twee jaar geleden won in Foix? Al was dat (natuurlijk) wel na een totaal andere finish.

Start: 12.10 uur in Limoux
Finish: 17.07 – 17.44 uur in Foix

Favorieten

Zoals bij iedere Touretappe is het ook hier weer de vraag: gaan de klassementsrenners om de dagzege strijden of krijgt een vluchtersgroep voldoende voorsprong om het tot het einde uit te zingen? Aangezien er nog voldoende klassementsrenners zijn die iets aan de huidige situatie willen veranderen, gaan we uit van het eerste scenario net als op de Tourmalet.

Hoeveel ruimte de vlucht van de dag gaat krijgen, zal afhangen van de tactiek van de topploegen. Bij Team Ineos en Movistar zal na de rit naar de Tourmalet twijfel heersen. Deze twee ploegen zullen echter iets moeten ondernemen, willen zij Alaphilippe nog uit het geel rijden.

Wordt dit de Tour van Julian Alaphilippe? – foto: Cor Vos

Met Julian Alaphilippe hebben we direct de revelatie van deze Tour genoemd. De Fransman verraste vriend en vijand met een overwinning in de tijdrit en wist bovendien in de eerste grote afspraak in de Pyreneeën knap stand te houden. De kopman van Deceuninck-Quick-Step vocht nog nooit drie weken lang voor een klassement, maar vertoont vooralsnog weinig tekens van zwakte. Een nieuwe ritzege lijkt waarschijnlijker dan een inzinking.

Het ooit zo oppermachtige Team Ineos is deze Tour minder dominant dan toen de ploeg nog de naam Sky droeg. Teambaas Dave Brailsford verklaarde eerder deze Tour nog stoer dat zijn renners het zich kunnen veroorloven om conservatief te rijden, maar van die situatie is nu geen sprake meer. Willen Egan Bernal en Geraint Thomas nog opschuiven in het klassement, dan zullen zij Alaphilippe onder druk moeten zetten. Maar zijn zij daartoe wel in staat?

Hoe ver reikt Steven Kruijswijk? – foto: Cor Vos

Daarnaast is het uitkijken hoe Jumbo-Visma het gaat aanpakken. Na twee weken Tour staat Steven Kruijswijk netjes op een derde plaats, terwijl hij bekend staat als een renner die vooral in de derde week op zijn best is. Tijdens de rit naar Tourmalet kon hij in de finale rekenen op de steun van twee ploeggenoten, want aantoont dat hij bergop kan vertrouwen op de nodige ondersteuning. Wanneer de beste klimmers om de ritzege gaan strijden, zal hij waarschijnlijk opnieuw kort eindigen.

Movistar pakte in de rit naar de Tourmalet de regie op de beklimmingen, maar zag vervolgens op de slotklim Nairo Quintana en in mindere mate Alejandro Valverde door het ijs zakken. Valverde is nu op 5,5 minuut van leider Alaphilippe de best geklasseerde renner van de Spaanse formatie, maar de routinier kon op de slotklim de beste klimmers niet volgen. Misschien dat het logischer is om Mikel Landa hier te verwachten. De aanvallend ingestelde rasklimmer zal hier ongetwijfeld in de aanval willen gaan om zijn fans te plezieren.

Pinot zegevierde op de Tourmalet – foto: Cor Vos

Onder de Franse thuisrijders, vinden we enkele renners die deze Tour nog iets goed te maken hebben. Thibaut Pinot kreeg een parcours op maat met amper tijdritkilometers gepresenteerd, maar weet tot dusver geen rol te spelen in de strijd om de eindoverwinning. De kopman van Groupama-FDJ kijkt mede door zijn tijdsverlies in de waaierrit naar Albi nog steeds tegen een stevige achterstand aan. Hij zal in het hooggebergte moeten aanvallen indien hij in Parijs op podium wil staan. Door zijn ritwinst op de Tourmalet is hij geklommen naar de zesde plek in het klassement.

Door de naam van Romain Bardet kan na zijn afgang op de Soulor een streep gezet worden. Warren Barguil bewaart goede herinneringen aan Foix. Twee jaar geleden won hij hier nog een Touretappe, al was de aankomst destijds niet bergop. Tot dusver heeft de kopman van Arkéa-Samsic nog niet kunnen overtuigen, al moet er met de klimmer zeker rekening gehouden worden. Op La Planche des Belles Filles en de Tourmalet opende hij vroeg de aanval vanuit de favorietengroep, maar kon hij die inspanning niet volhouden.

Warren Barguil won twee jaar geleden in Foix – foto: Cor Vos

Hoewel in de eerste bergritten het kaf van het koren is gescheiden, is er nog steeds een brede groep renners die hier kan winnen. De ene dag is immers de andere niet. Jakob Fuglsang had zich vooraf deze Tour de France ongetwijfeld anders voorgesteld. Na zijn winst in de Dauphiné gold hij vooraf als een van de voornaamste favorieten voor geel, maar voorlopig staat hij slechts achtste. De kopman van Astana krijgt hier de mogelijkheid om nog iets aan zijn klassering te veranderen.

Rigoberto Urán rijdt tot dusver een vrij geruisloze Tour. Behalve aanspraak Zubeldia-award, behoort een goede klassering nog steeds tot de mogelijkheden. Ook Emanuel Buchmann schuift vrij stilletjes mee met de beste klimmers. Op de Tourmalet bekroonde hij dat met een vierde plaats, net achter Alaphilippe en Kruijswijk. Weet hij zijn beste Tour ooit extra glans te geven met dagsucces?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk
** Egan Bernal, Geraint Thomas, Mikel Landa
* Warren Barguil, Jakob Fuglsang, Rigoberto Urán, Emanuel Buchmann

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)

Weer en tv

De renners kunnen zich opmaken voor een hete Pyreneeënrit. Volgens Weerplaza wacht het Tourpeloton een hete dag. De temperatuur is rond de 34 graden Celsius en het blijft droog. De wind komt uit het westen en heeft windkracht 2.

De etappe is zondag vanaf 14:10 live te volgen op de NOS en Sporza. Op Eurosport 1 zijn vanaf 11.55 uur al livebeelden.

Take Our Poll

Geraint Thomas: “Koos ervoor mijn eigen tempo te rijden”

za, 20/07/2019 - 16:51

Geraint Thomas had vandaag niet zijn dag. In de veertiende Touretappe met aankomst op de Tourmalet behield hij weliswaar zijn tweede plaats in het klassement, maar verloor hij tijd op de naaste concurrentie.

(meer…)

Alaphilippe: “Hoe dichter bij Parijs, hoe vaker ik mezelf de vraag stel”

za, 20/07/2019 - 16:34

Julian Alaphilippe koerste vandaag in de veertiende Touretappe tegen zijn limieten aan, maar uiteindelijk wist hij stand te houden en zijn gele trui opnieuw te verdedigen. Hoe dichter hij bij Parijs komt, des te meer gaat hij zich afvragen of hij de trui kan behouden.

(meer…)

Wout van Aert: “Natuurlijk ben ik zwaar ontgoocheld”

za, 20/07/2019 - 16:18

Wout van Aert heeft vandaag voor het eerst gereageerd op de gebeurtenissen van gisteren. De Belgische kampioen kwam in de tijdrit in en rond Pau zwaar ten val en werd gisteravond nog geopereerd. “Pas in de ziekenwagen besefte ik dat mijn Tour er opzat”, aldus de revelatie van Jumbo-Visma. Dit is zijn verhaal.

Steven Kruijswijk: “Ik moest mijn ploegmaats tot kalmte manen”

za, 20/07/2019 - 15:59

Steven Kruijswijk reed op de Tourmalet met de besten mee omhoog. In het wiel van Julian Alaphilippe kwam hij als derde over de streep. Hij verdedigde daarmee zijn derde plaats in het klassement. Sterker, hij naderde de tweede plek van Geraint Thomas tot op 0:12. (meer…)

Tour 2019: Klassementen na etappe 14

za, 20/07/2019 - 15:37

Elke dag in de Tour de France zit bomvol verhalen. Dat resulteert uiteindelijk altijd in veranderingen in de klassementen die bijgehouden worden, van het algemeen klassement tot het ploegenklassement. WielerFlits bundelt in dit overzicht de top-5 van alle (neven)klassementen na etappe 14.

(meer…)

Bennett overtuigd: “Nu kan Kruijswijk zeker de Tour de France winnen”

za, 20/07/2019 - 15:32

Steven Kruijswijk heeft in de etappe naar de Tourmalet zijn meesterknecht George Bennett overtuigd. De Nieuw-Zeelandse klimmer was in de finale belangrijk, waarna Kruijswijk derde werd. “Hij kan zeker de Tour de France winnen”, zegt Bennett duidelijk tegen de NOS.

(meer…)

Ritwinnaar Pinot: “De Tourmalet is een mythische klim”

za, 20/07/2019 - 15:26

Thibaut Pinot had beloofd aan te gaan vallen en hij maakte het ook waar. In de Pyreneeënrit naar de Tourmalet bleek de kopman van Groupama-FDJ de sterkste van de favorieten; hij won de etappe. “Dit is een mooie overwinning. Elke zege in de Tour is belangrijk, maar hiermee vul ik mijn erelijst toch maar mooi verder aan”, reageert Pinot meteen na de finish.

(meer…)

Tour 2019: Pinot wint op de Tourmalet, Alaphilippe en Kruijswijk houden stand

za, 20/07/2019 - 15:11

Thibaut Pinot heeft Frankrijk in extase gebracht door de eerste grote Pyreneeënrit te winnen. In de slotfase van de mythische Tourmalet reed hij weg uit de groep favorieten om vervolgens naar de winst te soleren. Julian Alaphilippe deed een extra duit in het zakje door de gele trui te behouden. Steven Kruijswijk verdedigde zijn derde plaats.

(meer…)

Lopez Perez wint zware bergetappe Giro Valle d’Aosta

za, 20/07/2019 - 14:29

Juan Pedro Lopez Perez heeft gezegevierd in de zware vierde etappe van de beloftekoers Giro Valle d’Aosta. Op de Col de Champex klopte hij Mulu Hailemichael, die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Mauri Vansevenant uit België behield de gele leiderstrui. (meer…)

‘Van Aert moet twee maanden revalideren’

za, 20/07/2019 - 11:55

Wout van Aert moet na zijn val in de tijdrit gisteren rekening houden met een revalidatie van twee maanden. Dat vertelt zijn ploegleider Nico Verhoeven van Jumbo-Visma aan Sporza.

(meer…)

Jelena Erić zegeviert in ochtendrit BeNe Ladies Tour

za, 20/07/2019 - 11:25

Jelena Erić heeft de ochtendrit in de BeNe Ladies Tour gewonnen. De renster van Alé Cipollini kwam na een 89,9 kilometer lange etappe tussen het Nederlandse Sluis en het Belgische Watervliet als eerste over de finish.

De etappe – die de rensters vijf keer over de kasseistrook van de Casteleynstraat stuurde – werd gekleurd door een vlucht met drie rensters. De Nederlandse Kirstie Van Haaften (Health Mate – Cyclelive), de Servische Jelena Erić (Alé Cipollini) en de Britse Rhona Callander (Isorex) reden het grootste gedeelte van de rit vooraan. Twee kilometer voor het einde besloot Erić om er alleen vandoor te gaan. Haar medevluchters wisten haar niet meer bij te halen, waardoor de Servische als eerste de finish kon passeren.

Vanmiddag staat er in de Belgisch/Nederlandse rittenkoers nog een 14,5 kilometer lange tijdrit op het programma.

Tour 2019: Sprinters maken zich geen zorgen over tijdslimiet

za, 20/07/2019 - 08:58

Hoe korter de bergrit, hoe groter het spektakel vaak is. Kortere bergritten nodigen uit tot aanvallen van de klassementsmannen. Voor de sprinters is de tijdslimiet dan de grootste tegenstander. In de rit van vandaag naar de top van de Tourmalet maken ze zich daar echter geen zorgen over. (meer…)

Dekker en Hoole etaleren kampioenstrui, Alecto op zoek naar nieuwe hoofdsponsor

za, 20/07/2019 - 08:00

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook diverse buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen aan bod. In deze aflevering etaleert David Dekker zijn kampioenstrui en maakt Alecto bekend een nieuwe hoofdsponsor te zoeken.

(meer…)

Pagina's